Villingeskogen är ett naturreservat beläget i Heby kommun i Uppsala län. Reservatet, som förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län, skapades år 1996 och sträcker sig över en yta av 29 hektar.
Skogen består av en gammal barrskog som har fått växa opåverkad av moderna utdikningar och skogsmaskiner. Här återfinns mycket död ved och grova stammar som är livsrum för ovanliga insekter, lavar och mossor samt många skogsfåglar.
Villingeskogen är också hemvist för en mängd fuktälskande växter såsom gullpudra, bäckbräsma och spädstarr. Luftfuktigheten är hög vilket är bra för lavar, mossor och svampar. På liggande döda träd växer den ovanliga vedtrappmossan och platt spretmossan, medan aspar är hemvist för asphättemossan och aspgelélaven.
Ett av målen med reservatet är att gynna den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. För att göra miljön så bra som möjligt för denna art röjer man bland annat fram lövträd i skogen. Åtgärderna kommer också andra fåglar till godo, såsom olika ugglor, spillkråkan och den tretåiga hackspetten.
Trots att skogen är drygt hundra år gammal, har den förskonats från modernt skogsbruk. De enda spåren efter människors arbete är två gamla kolbottnar och rester efter en kolarkoja. Det är inte heller möjligt att ta sig till Villingeskogen med bil, så besökare får ta sig dit till fots.
Det är viktigt att visa hänsyn och följa de föreskrifter som finns för reservatet när man besöker Villingeskogen.