• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Vegalla

Vägbeskrivning

Vegalla är ett naturreservat som ligger i kommunen Åtvidaberg i Östergötlands Län. Reservatet skapades av Länsstyrelsen i Östergötlands län den 2 juli 2003 och har en storlek på 288 hektar, varav 252 hektar utgörs av landyta och 35 hektar av vatten. Reservatet består av en biologiskt värdefull barrskog med gran som den vanligaste arten. Skogen är gammal och har i stora delar varit orörd under en längre tid, vilket har resulterat i en rikedom av död ved och hotade arter som är knutna till veden.

I Vegalla naturreservat varvas tallskogshöjder med sänkor och blockiga sluttningar i fuktig granskog. På några platser är tallskogen urskogslik och rik på gamla träd och död ved av olika slag. Många av träden är över 200 år gamla. Granskogen har inte blivit rörd på lång tid och träd som fallit har fått ligga kvar. Tack vare den rika tillgången på gamla träd och död ved hyser området många arter av mossor, lavar och svampar med hela 16 nationellt rödlistade (hotade) arter. Bland annat finns vedtrappmossa och grön sköldmossa spridda i hela området.

I området finns det gott om grova gamla aspar. Asparna är hem för många insekter och fåglar. På stammarna finns en rik lavflora och mossflora. Två exklusiva exempel är asphättemossan och den mycket ovanliga arten stiftgelélav. Reservatets nordöstra spets utgörs av en mycket spännande sumpskog som till största delen är källpåverkad. Detta avspeglas framförallt i den mycket artrika mossfloran. Här växer bland annat kärrkammossa som är mycket ovanlig i länet.

I reservatet finns också en våtmark som anlagts på mark som tidigare var granplanterad skog. Följande anordningar finns också i reservatet: Badplats, Information, Parkering, Eldstad, Vedförvaring/vedbod, Rastplats, Vindskydd. Vegalla har också flera gamla torp och torpruiner. Många av torpen bär namn som härstammar från platser ute i Europa.

Vegalla är ett vackert och värdefullt område för biologisk mångfald och är en viktig plats för de hotade arter som finns i området. Länsstyrelsen i Östergötlands län arbetar för att bevara och skydda området för framtida generationer.

Badplats
Information
Parkering
Eldstad
Vedförvaring/vedbod
Rastplats
Vindskydd
View this post on Instagram

A post shared by Niklas Zackrisson (@nzackrisson)