Det är ett av Sveriges äldsta naturreservat och är hemlighetsfullt eftersom naturen här får leva sitt eget liv utan att människor blandar sig i. Hela skogen är ett försöksområde för vetenskapliga studier och är därför stängt för allmänheten.
Reservatet bildades redan 1909 på initiativ av professor Rutger Sernander. Då låg här en gammal beteshage och Sernander ville se vad som skulle hända i en sådan öppen natur om den fick utvecklas fritt. Sedan dess har marken stått orörd utan att betas eller gallras. Det har visat sig att det krävs någon form av hävd, slåtter eller bete, om man vill förhindra att en äng växer igen och blir skog.
Idag är större delen av Vårdsätra naturpark en mycket tät ädellövskog med flera jätteekar och gamla jättealmar. Nära Vårdsätra gård står till exempel den stora "strandeken" vars ålder har uppskattats till 500-600 år. Träd som faller omkull får ligga kvar och det finns därför död ved i alla nedbrytningsstadier som koloniseras av lavar, mossor, svampar och allehanda insekter som behöver murken ved i sin livsmiljö.
Bland träden och buskarna trivs också ett stort antal intressanta insekter och en hel orkesterbesättning fågelarter som föga bryr sig om reservatets stängsel. På sommarhalvåret är skogen hemvist för bland annat, näktergal, kattuggla, härmsångare, trädgårdssångare, svarthätta, grönsångare och rosenfink. Vill du höra deras vårkonsert kan du avnjuta den från stigen som löper längs reservatet utmed den gamla landsvägen.
Mellan Skarholmen och Ekolnsnäs finns en tillgänglighetsanpassad strandpromenad och från den kan du se in i naturreservatet. Följande anordningar finns i naturreservatet: Information. Vårdsätra naturpark är en plats där naturen får leva fritt och utvecklas utan mänsklig påverkan.