Naturreservatet Uppstaig på Gotland är ett av öns mest urskogslika områden. Reservatet är stort, 177 hektar, och förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. Det skapades den 2 december 1995 och består huvudsakligen av 144 hektar skog. Det finns även anordningar för besökare, som information, parkering och rastplatser.
Reservatet sträcker sig norrut från länsväg 631 mot Histilles och Ängmansvik. En stor del av området har en urskogsartad karaktär, och norr om Hällträsk finns tallar och granar som är 250-300 år gamla. Det finns också gott om torrträd och lågor i reservatet, vilket är viktigt för många arter av djur, växter och svampar som är beroende av död ved.
I mellersta och södra delen av reservatet finns flera våtmarker, varav Hällträsk är den största. Markvegetationen domineras av skogsmossor och vanliga ris som blåbär, lingon och ljung, samt örter som vitsippa, blåsippa och stenbär. Fågellivet är också rikt, med arter som gärdsmyg, skogsduva, större hackspett och spillkråka som häckar i området. Ibland häckar även pärluggla och duvhök.
Besökare som vill upptäcka reservatet bör ta med en GPS eller karta och kompass, eftersom det är lätt att gå vilse i den högvuxna och täta skogen. Men för den som är beredd att ge sig ut i naturen finns det mycket att upptäcka i Uppstaig.