Ullahau – en speciell livsmiljö på Gotland
Ullahau är ett naturreservat som ligger på Gotland och förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. Reservatet skapades den 20 juli 1966 och har en storlek på 143 hektar, varav 124 hektar utgörs av skog. I reservatet finns även anordningar som information, parkering och rastplats.
Reservatet har en mäktig sanddyn som är hästskoformad och ingår i det stora flygsandområdet som täcker nästan hela Avanäset. Dynen kan nå en höjd på drygt 15 meter över omgivningen. Ullahau började bildas under den första hälften av 1700-talet på grund av omfattande skogsavverkning och bete, vilket ledde till sandflykt. För att hejda sandflykten påbörjades ett intensivt planteringsarbete i början av 1900-talet, vilket i stort sett hejdade dynens vandring. Idag är Ullahau till stor del bevuxen med tallskog och endast cirka 40 hektar utgörs av öppna sandpartier.
Floran i Ullahau är artfattig och domineras på de öppna sandområdena av lavar, mossor, gräs och halvgräs. Inne i skogen täcks marken ofta av ljung eller blåbärsris. Ullahaus öppna sandmarker utgör en speciell livsmiljö med ett extremt mikroklimat, vilket påverkar insektsfaunan. Reservatet är rikt på värmekrävande torrmarksarter, bland annat ett flertal arter gaddsteklar, där några är ytterst sällsynta i vårt land. Här kan man också träffa på alla våra tre svenska arter myrlejonsländor och då främst deras larver, myrlejonen. Myrlejonet fångar sitt byte genom att gräva en trattformig fångstgrop i sanden och sedan sprätta sand på offret tills det hamnar på gropens botten, där myrlejonet sedan griper tag i det med sina långa taggiga käkar och drar ner det i sanden.
Ullahau är en unik plats med en speciell livsmiljö och en rik insektsfauna. Här kan man upptäcka mäktiga sanddyner och små gropar med rovgiriga myrlejon och njuta av den vackra naturen på Gotland.