Tjuttorp är ett naturreservat beläget i Finspångs kommun i Östergötlands län. Det förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län och skapades den 14 april 2016. Reservatet är 67 hektar stort och består av 48 hektar landyta, 18 hektar vatten och 36 hektar skog.
En vandringsled tar dig genom slåtteräng och lummig lövskog, där fåglarna sjunger vackert på våren. Området innehåller både granskog med mossbelupna block och ungskog som påminner om en föryngring på ett brandfält. Det finns även små men vackert blommande ängsresterna som är en påminnelse om hur generationer Tjuttorpsbor nyttjat marken genom bete, slåtter och lövtäkt.
Vid sjön Västjutens sydöstra spets ligger Tjuttorps lövskog, även kallad Tjensudden eller Tjuttorpe ängar. Området är känt sedan lång tid tillbaka som en vacker lövskog. Lövskogen står i ljus kontrast mot den mörkare brukade barrskogen som omger reservatet.
Tjuttorp ligger i en trakt där det tidigare funnits stora lövbrännor, det vill säga lövskogar som kommit upp efter skogsbränder. Gamla lövträd och lövskogar är en bristvara i dagens skogslandskap. Allt eftersom skogen utanför naturreservatet slutit sig har lövbrännans arter av sällsynta mossor, lavar och svampar tagit sin tillflykt hit.
Marken är rik på rörligt markvatten och basiska mineraler i moränen. Här finns växter som vårärt och tibast, och man kan se många fåglar, bland annat hackspettar. Områdets östra halva har ända sedan 1950-talet betraktats som ett internt reservat av den tidigare markägaren Holmen.
Den äldre markanvändningen är intressant och kartor kan berätta om äng, hagar och lövrika skogsbeten. Tjuttorp har varit en betydande bosättning med upp till cirka 100 invånare. Här har bott som mest fem familjer. Ända fram till 1945 bärgades ängshö från våtmarkerna men detta bruk upphörde i samband med att man gjorde sig av med betesdjuren. Ett par mindre områden har vårdats med slåtter även det senaste årtiondet.
I reservatet finns även anordningar som information, parkering, rastplats och eldstad för besökare att använda.