På höjderna av ön växer barrskog, medan lägre ner mot stränderna övergår den i lövskog med mycket ek, lind och alm. Lundfloran består av bland annat storrams och trolldruva. Tedarön är hem till många fågelarter, inklusive näktergal och skogsduva.
Under 1800-talet var jordbruket som intensivast på ön, men jordbruksmarken började växa igen när de sista brukarna lämnade ön på 1950-talet. Idag är det fåren som har fått uppgiften att öppna landskapet på nytt. Öppna och betade marker är också till glädje för de många sjöfåglarna som lever på strandängarna och i vassarna runt ön.
Tedarön är hem till dovhjort, rådjur, räv och grävling, och sedan början av 2000-talet även en grupp vildsvin. Inga jaktaktiviteter bedrivs på ön och antalet djur i viltstammarna beror på födotillgång och på djurens förmåga att simma eller gå över isen till fastlandet.
På Tedarön finns många badställen och angöringsplatser. Det finns två iordningställda områden för besökare med grillplatser och soptunnor. Markerade stigar leder besökare runt hela ön. Tältning är möjligt, men endast på särskilt anvisade områden. Tedarön är en härlig skärgårdsupplevelse som bjuder på härliga bad och vandringar i lummig lövskog.