Sund är ett naturreservat beläget i kommunen Ydre i Östergötlands Län. Reservatet, som förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län, skapades den 31 juli 2001 och har en yta på 13 hektar. Här finns en mängd olika anordningar såsom information, parkering och rastplatser för att underlätta besöket i området.
Reservatet utgörs av vackra ekhagar som omger Sunds kyrkby och är rikt på fornlämningar. Området har varit bebott i en mycket lång tid och består nästan uteslutande av betade ekhagmarker. Den öppna odlingsmiljön har gett ekarna möjlighet att utveckla stora kronor, där många sällsynta lavar och insekter lever på de solexponerade träden.
I Sunds naturreservat betas markerna fortfarande, men i flera århundraden har det varit lien som har tuktat och format växtligheten. Slåttergubbe, backnejlika, stagg och ögontröst är några av de växter som är vanligt förekommande i området.
Fornlämningar finns i form av runda stensättningar och kyrkbyn är av riksintresse för kulturmiljövården. Intill den gamla bygatan står den naturminnesförklarade Likeken där liktåget stannade för att invänta klockringningen i kyrkan.
Sund är ett vackert naturreservat som bjuder på en rik historia och en variation av flora och fauna. Det är en plats för både rekreation och upplevelser för den som vill upptäcka naturens skönhet.