Södra Harska är ett naturreservat som ligger i kommunen Munkedal, i Västra Götalands Län. Reservatet förvaltas av Västkuststiftelsen och skapades redan den 16:e april 1973. Områdets storlek är på cirka 16 hektar, varav 14 hektar är landyta och 1 hektar utgörs av vatten. Därutöver finns även 5 hektar skog i reservatet.
Landskapet i Södra Harska är unikt och består av en bäckenformad sluttning ner mot Kärnsjön. Genom sluttningen rinner flera kallkällor upp och har med tiden eroderat små raviner i marken. Området är en del av ett gammalt kulturlandskap som består av åker, betad hagmark och träddungar. Ett vackert isranddeltat kan ses från både de omgivande vägarna och Kärnsjön.
Syftet med att skydda Södra Harska som naturreservat är att säkra bevarandet av det unika landskapet och dess biologiska mångfald. I reservatet finns en rad olika arter av växter och djur som är beroende av de speciella livsmiljöerna som finns i området. Genom att skydda Södra Harska som naturreservat kan vi säkerställa att dessa arter och livsmiljöer bevaras även för framtida generationer.
Besökare är välkomna till Södra Harska, men det är viktigt att tänka på att området är skyddat och att man därför inte får plocka eller skada växter och djur. Det är också viktigt att respektera naturen och följa de regler som finns för att bevara området.
Sammanfattningsvis är Södra Harska ett skyddat område med unika livsmiljöer och arter av växter och djur. Naturreservatet är en viktig del av det svenska kulturlandskapet och är väl värt ett besök för den som vill uppleva naturen på nära håll.