Slite skärgård är ett naturreservat beläget i Gotlands Län som förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. Reservatet skapades den 17 juni 2021 och har en total storlek på 6322 hektar. Av dessa är 368 hektar landyta, 5954 hektar vatten och 7 hektar skog.
Slite skärgård är Gotlands enda område med skärgårdskaraktär och har höga naturvärden både i vattnet och på land. Reservatet är tillgängligt men ändå relativt orört, med låg grad av bebyggelse, vilket gör det till ett värdefullt område för friluftsliv.
Det rika fågellivet och många kulturlämningar, från kalkbrytning, fiske och sjöfart till typiska geologiska formationer som raukar, strandsporrar och strandvallar, gör området intressant att besöka. Även under vattenytan är förutsättningarna goda för ett artrikt marint liv med ålgräsängar, blåstångsbälten och musselbankar.
Reservatet innehåller flera flacka strandängar, bland annat på Asunden och Klasen, där många fåglar lägger sina ägg på våren och försommaren. Besökare uppmanas att bara gå på anvisade stigar och vägar för att värna om fåglarnas bon och ägg.
Slite skärgård består av ett tiotal öar, varav två med landförbindelse. Asunden har varit en skyddad ö sedan 1931 och ingår nu i det större reservatet Slite skärgård. Här finns ett av Gotlands vackraste raukområden, beläget i den nordöstra delen av ön.
Ytterholmen är en cirka 600 meter lång och 300 meter bred ö belägen drygt 500 meter utanför S:t Olofsholm. Ön är till stora delar täckt av vallar av strandklapper och har höga raukar i nordost och söder.
Reveln är en två hektar stor ansamling av skär belägen i den östra delen av Vägumeviken och har varit skyddad som fågelskyddsområde sedan 1966. Det är förbjudet att vistas på Reveln under tiden 15 mars-30 juni.
Ön Furilden ingår också i reservatet och är starkt präglad av lång beteshävd. Här finns gammalskog, klappersten och slingrande grusvägar.
Utöver dessa öar finns flera mindre och större öar i Slite skärgård, bland annat Grunnet, Majgu, Penden, Lörgeholm, Hojskär, Skenalden, Kitteln, Storgraut, Lillgraut, Fjaugen och Klasen.