• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Skälsnäs

Vägbeskrivning

Skälsnäs Naturreservat är det nyaste tillskottet till Kronobergs Läns naturreservat. Reservatet ligger i kommunen Växjö och förvaltas av Länsstyrelsen i Kronobergs Län. Skälsnäs har en landyta på 72 hektar och en vattenyta på 330 hektar vilket gör att reservatet totalt täcker en yta på 403 hektar. Reservatet skapades den 16 oktober 2021 och består huvudsakligen av ädellövskog, jordbruksmark och vattenområden.

På Skälsnäsudde finns en gård med jordbruksmark och skog, främst ädellövskog med bok och ek. Skogen innehåller också andra trädslag och buskar som tall, björk, asp, al, hassel, ask, sälg, rönn, en, lönn och gran. Skogarna har varierande trädslagsblandningar och fuktighet, med inslag av både hällmarker och mindre sumpskogar på flera ställen.

Reservatet har en rik flora och fauna med ovanliga och hotade arter av lavar på äldre lövträd. Bland kärlväxter kan nämnas blåsippa, gullpudra, ormbär och smånunneört. Fågellivet är också rikt med många häckande arter och bestånden av fiskgjuse och storlom är av internationell betydelse. Andra fåglar som drillsnäppa, storskrake, skäggdopping och knipa kan också ses längs stränderna. I omgivningarna finns också lärkfalk, bivråk och skogsduva. Utter har också setts vid flera tillfällen i området.

Reservatet har en strand som är lång och flikig med inslag av sandstränder, hällar och strandkärr. Den sydligaste delen av halvön är en populär badplats med lång sandstrand. Här finns också en rastplats till kanotleden Värendsleden med vindskydd och eldplats. Från rastplatsen kan man gå ut på spetsen på Skälsnäsudd om vattenståndet i sjön inte är för högt. En ny stig planeras att anläggas i skogarna på den södra delen av halvön.

Skälsnäs gränsar till flera naturreservat och tillsammans bildar de ett ”pärlband” av skyddad natur genom Helgasjön till Växjös tätortsnära skogar: Araby-Hovshaga-Kronoberg-Hissö-Jägaregap-Helgö-Skälsnäs-Galtö. I den norra delen av reservatet finns ingen parkeringsplats och besökare uppmanas att tänka på hänsyn till betande djur och på hemfridszon kring bostadshus. Besökare bör också vara lyhörda för varnande fåglar på vår och sommar, då det kan vara en signal om att man kommit för nära ett fågelbo, exempelvis för fiskgjuse.