• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Silverån

Vägbeskrivning

Silverån är ett naturreservat beläget i Ydre kommun i Östergötlands län. Det förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län och skapades den 14 december 2009. Reservatet är 81 hektar stort, varav 75 hektar är landyta och 5 hektar är vatten.

Följ Silveråns flöde genom orörda skogar och våtmarker. Ån tar sig fram i en dalgång där spår från inlandsisen visar sig i form av åsar och platåer. I sydost har vattnet grävt sig ner i isälvsgruset så att en brant ravin bildats. Ån är huvudsakligen grund med strömmande eller forsande vatten, men bitvis flyter den även lugnt.

Vattenkvaliteten är hög och stränderna omges av orörda barrskogar och våtmarker. Det finns gott om gamla träd och död ved som i kombination med den fuktiga miljön skapar fina förutsättningar för en mycket rik flora av mossor, lavar och vedsvampar.

Silverån har genom tiderna nyttjats för fiske, timmerflottning och för att driva kvarnar. Vid Forserum och nedströms Kvarnforsen finns fortfarande gamla kvarnlämningar. Efter att flera vandringshinder tagits bort i ån har nu de vattenlevande djuren fria vandringsvägar i hela Silveråns övre del.

Vid Forserums djupa dal, alldeles nedanför bron, står en i stort sett orörd granskog med stort inslag av döda träd. Vid din vandring längs det porlande vattnet kan du hitta kornig nållav och många andra ovanliga lavar anpassade till skuggig gammelskog.

Spanar du där vattnet flyter lite lugnare kanske du får se bergsimpa, elritsa eller öring. Här finns också något så ovanligt som flodpärlmusslor. Flodpärlmusslorna är beroende av strömmande vatten med varierade bottnar av sten, grus och sand. Den naturliga stranden med skuggande träd och buskar är också mycket viktig för musslorna. För att kunna föröka sig behöver musslornas larver kunna "lifta" på gälarna hos öring.

Många ovanliga smådjur lever på botten i det strömmande vattnet. De lockar till sig både fågel och fisk, som kalasar på det stora utbudet av mat. Ett annat djur som trivs kring ån är uttern. Utmed ån finns också många intressanta fåglar som forsärla, strömstare, kungsfiskare och mindre hackspett.

Strax före sjön Börlingen, intill bilvägen, kan du besöka en riktigt fin bäckdal. Det är Mostugubäcken som är ett biflöde till Silverån. På en plats faller bäcken närmare tio meter på en sträcka av trettio meter. På stenar i vattnet växer näckmossa som kräver bra vattenkvalité.

Längs Mostugubäcken rör du dig bland gamla granar klädda i gammelgranlavens grålila dräkt. På marken växer gammelskogens orkidé knärot och på våren blommar tibast på bar kvist. Där källvatten sipprar fram, pryds marken av ögonpyrola, gullpudra och den sällsynta dunmossan. På omkullfallna granstammar finns vedticka.

Reservatet har två anordningar för besökare