Siggaboda är en spännande naturskog belägen i Kronobergs län, Älmhults kommun. Naturreservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Kronobergs län och skapades den 19 juli 1997. Med en landyta på 71 hektar består reservatet huvudsakligen av skog, närmare bestämt 68 hektar.
I Siggaboda kan man uppleva väldiga stenblock som ofta ligger täckta av tjocka lager av lavar och mossor. Svarta Gyl, belägen vid den södra reservatsgränsen, är en mörk mossgöl mellan höga kullar. På den branta höjden 250 meter rakt öster om gölen finns Snapphanestenen, som sägs ha använts som gömställe av snapphanar.
Skogen i området har funnits i mer än 2700 år och är en av länets mest spännande naturskogar. För omkring 950 år sedan kom boken in i området efter att ek, lind och hassel tidigare dominerat skogen. Först för 200 år sedan vandrade granen in norrifrån. Här möts dessa två trädgiganter vid gränsen för sina naturliga utbredningsområden och konkurrerar om marken. För skogsforskningen är det fantastiskt värdefullt att kunna följa den naturliga utvecklingen.
Naturreservatet har också ett högt biologiskt värde. Många insektsarter som är unika för länet och sällsynta för landet finns här, till exempel svartoxe och bokblombock. Dessutom finns många ovanliga arter av mossor, lavar och svampar. Ett fyrtiotal av dessa arter är rödlistade och åtta av de svampar som hittats är hotklassade. Arten Mucronella bresadole har till exempel bara hittats på en annan plats i landet.
Besökare kan ta del av information om reservatet och parkera på platsen för att utforska den spännande naturskogen.