Sandbyskogen är ett naturreservat beläget i Tierp kommun i Uppsala län. Det förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län och skapades den 5 september 2005. Naturreservatet sträcker sig över en yta av 13 hektar och består helt av skogsmark.
Skogen är en äldre lövrik barrskog där de flesta träden är omkring hundra år gamla. Tall, asp och björk är vanligt förekommande trädarter, medan klibbal växer i sumpskogspartierna. Skogen är glesare på vissa ställen och då växer det gott om aspar.
Naturen i Sandbyskogen är rik och varierad. Här bor flera hotade djur och växter som är beroende av en varierad och gammal skog. Därför har skogen omkullfallna träd och döda stammar som får vara kvar. Vissa arter, som t.ex. stor aspticka, garnlav och granbarkgnagare, är beroende av gamla levande träd, medan andra som t.ex. veckticka och grön sköldmossa behöver döda träd.
I naturreservatet finns också granna blommor och giftiga svampar. Här bor de giftiga svamparna odörspindling och Denises spindling men också undersköna orkidéer och krävande lavar. Gemensamt för dem alla är att de trivs i gamla skogar med kalkrik mark. Guckusko är en spektakulär och högväxt orkidé som om sommaren blommar i rött och gult. Vill man se den och andra orkidéer bör man leta efter svackor i terrängen där marken är mest kalkrik och där blommorna trivs som allra bäst.
Det finns information på plats om Sandbyskogen och dess biologiska mångfald. Besökare uppmanas att beundra blommorna på plats men det är inte tillåtet att plocka dem eller gräva upp plantor. Sammanfattningsvis är Sandbyskogen en fantastisk plats att besöka för alla som vill uppleva naturens skönhet och biologiska mångfald.