Sandarve kulle är ett naturreservat på Gotland som förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. Reservatet skapades den 1 februari 1985 och omfattar en landyta på 14 hektar, varav 11 hektar är täckt av skog.
Från kullen, som ligger drygt 60 meter över havet och är omgärdad av branta stup med enstaka överhäng och smågrottor, erbjuds en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet. Skogen på kullen är gles och består främst av tall, ek, ask och rönn. I sluttningarna står enstaka granar och i sydväst finns ett bestånd av skogsalm.
Branterna runt kullen har en lundartad flora med nässelklocka, skogsnarv, underviol, strävlosta och lundslok. På toppen av berget hittar man växter som tjärblomster, stor kustruta, backklöver, stor fetknopp, duvnäva och buskviol. I en glänta ovanför sydbranten växer den ovanliga hylsnejlikan.
Öster om kullen ligger Storänge, en halvöppen beteshage med högvuxna askar och skogsalmar. Under våren, innan lövträden har slagit ut, blommar här bland annat gulsippa, fältsippa, smånunneört, vårlök och dvärgvårlök.
För besökare finns flera anordningar i naturreservatet, bland annat information och parkering. Sandarve kulle är populärt för strövtåg och familjeutflykter året om. Här finns betande får, små grottor och backar för både blåsippor och pulkaåkning. På kullens nordvästra sluttning finns en skidbacke och på den östra sluttningen två backar avsedda för skid- och kälkåkning. Flera stigar löper på och runt kullen.