Naturreservatet Ruoutevare ligger i Jokkmokk kommun i Norrbottens Län och förvaltas av Länsstyrelsen i Norrbottens län. Reservatet skapades den 6:e september 2011 och har en storlek på 214 hektar, varav 190 hektar utgörs av landyta och 24 hektar av vatten. Skogen i området är överlag mycket gammal, med de flesta träden mellan 200 och 400 år gamla.
Reservatet är lättillgängligt året om och ett populärt utflyktsmål, bland annat på grund av den milsvida utsikten i samtliga riktningar. På bergets topp har man en fin utsikt över reservatet. En gammal gruvväg slingrar sig ned längs hela östra sluttningen och genom det gamla gruvområdet. Berget består i stort sett av pegmatit, biotitgabbro och hornbländegabbro.
Fyra utmärkande skogstyper förekommer i området. På toppen av berget växer knotig och senvuxen höjdlägesskog där tall är det dominerande trädslaget. Södra delen av området karakteriseras istället av gles och mycket gammal tallskog på mager mark, till större delen av hällmarkskaraktär. Den norra branten kläs av gammal granskog med mycket glasbjörk och den södra av bördig gammal tallskog med hög andel träd med brandljud.
En väg, som underhålls vintertid, går upp till bergets topp, där en stor kommunikationsmast står. Vägen har gjort att området är lättillgängligt året om och ett populärt utflyktsmål bland Jokkmokksborna. Från en kurva längs vägen en bit ner från toppen går det att vandra österut mot gruvområdet på den gamla körvägen/stigen.