I Pjältåns rena och klara vatten trivs två ovanliga fiskarter, öring och flodnejonöga. Nejonögat är en speciell fisk som tillhör de primitiva rundmunnarna och saknar både käkar och benskelett. Istället har den en rund sugmun och ett dåligt utvecklat skelett av brosk. Nejonögats larver lever under flera år nedgrävd i åns bottensand innan de till slut letar sig ut i vattnet. För öringen fungerar bäcken som en viktig barnkammare där de små "stirren" tillbringar sina första år innan de som "smolt" vandrar ut i havet för att växa sig stora på strömming och annan matnyttig föda.
Pjältån är en mycket vacker naturmiljö med sitt ömsom strömmande och ömsom forsande vatten. På flera platser är ån så grund att det går att vada över till andra sidan för att fortsätta upptäcktsfärden där. I området finns också många äldre lämningar från en tid då ån och dess omgivning användes till bruksverksamhet och annan industriell verksamhet. Det är exempelvis spännande att utforska området kring den gamla nedlagda vattenkraftstationen.
På grund av sin unika biologiska mångfald och natursköna omgivning är Pjältån ett värdefullt naturreservat som lockar besökare att upptäcka dess skönhet och rikedom. Reservatet är utrustat med en parkering för besökare att enkelt ta sig till platsen och uppleva dess skönhet.