Pansarudden är ett naturreservat beläget i kommunen Uppsala, i Uppsala Län. Reservatet förvaltas av Upplandsstiftelsen och skapades den 26 juni 1998. Det sträcker sig över en yta på 297 hektar, bestående av 284 hektar skog och 13 hektar våtmarker.
Vid sjön Vällen breder sig ett stort och vilt skogsområde ut. Här kan man utforska skogen och våtmarkerna längs Upplandsleden, som löper genom reservatet. Det finns också två andra längre stigslingor.
Pansarudden bjuder på en autentisk vildmarkskänsla, med vidsträckta marker av gammal skog, myrar, kärr och sumpskogar. Området är småkuperat, ibland blockrikt och i högre lägen breder magra hällmarker ut sig. Skogen består främst av granar och tallar i skiftande åldrar, men närmare sjön växer frodiga lövträd och marken täcks av myskmadra, lungört och andra lundväxter.
Före midsommar kan man uppleva en stark doft av skvattram vid Älgmossen och Blåbärsmossen i östra delen av reservatet. Vid Rudbäcken och Almyrkärret, inte långt från den allmänna vägen, finns det glupar. Det är sänkor som snabbt fylls med vatten vid regn och snösmältning, men där vattnet hastigt rinner undan igen. Runt gluparna växer ofta en fuktkrävande och speciell flora som t.ex. lind, ek, lönn och hassel.
För drygt hundra år sedan såg skogen annorlunda ut. Då höggs det mycket och kolmilorna pyrde för fullt. Bennebols bruk förbrukade mängder av träkol och skogarna skövlades på virke. Än idag kan man hitta de gamla kolbottnarna och rester efter raserade kolarkojor. Kolbottnarna syns som runda, ofta upphöjda, områden som är beväxta med gräs och ibland översållade med smultron. Sparkar man i marken kommer den svarta kolstybben fram.
Efter brukstiden har skogen lämnats åt sitt öde, vilket har skapat dagens naturskog med träd i olika åldrar, torrakor och förmultnande stammar. Detta är något som uppskattas av både lavar, insekter och fåglar.
Under en vandring genom reservatet kan man höra ihärdigt trummande hackspettar och med lite tur kan man få en skymt av ett lodjur. Det är viktigt att visa varsamhet när man rör sig i reservatet och att lämna det i samma fina vilda skick som man finner det. Pansarudden bjuder på en unik naturupplevelse som är väl värd ett besök.