Olstorpsbäcken är ett naturreservat beläget i Ydre kommun i Östergötlands län. Reservatet, som består av 3 hektar landyta och 2 hektar skog, förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län och skapades den 14 oktober 2017.
Trots sin relativt lilla storlek räknas Olstorpsbäcken som ett av länets mest värdefulla vattendrag. Här finns en ovanligt hög tillväxt av den mycket sällsynta flodpärlmusslan, och vid bäcken häckar både strömstare och forsärla. Utter är också vanligt förekommande i området.
I vattnet finns en rad olika fiskarter, däribland öring, gädda, abborre, elritsa, stensimpa, bergsimpa, löja, mört och lake. Flodpärlmusslornas tillväxt beror sannolikt på god tillgång på föda och att vattnet inte är försurat.
Området runt bäcken är täckt av lövskog med många gamla och grova träd. Här finns stenknäck och mindre hackspett, och floran är rik på ovanliga örter och mossor. Att det finns träd som skuggar vattendraget gynnar öring och musslor.
Under 1800-talet fanns en mängd vattendrivna industrier längs Olstorpsbäcken, och området har därmed högt kulturhistoriskt värde. Idag återstår en kvarnbyggnad, en trösklada och en snickerifabrik som vittnar om den tidigare verksamheten.
I reservatet finns även ett gammalt snickeri från 1888, där det fortfarande finns maskiner drivna med vattenkraft och andra inventarier för snickeriarbete.
För att återställa bäckens naturlighet har det gjorts insatser som att lägga tillbaka bortrensade stenblock, tillföra död ved och grus för att gynna öringens lek. Dessutom har en fiskväg öppnats upp för vandrande öring och en ny vattendom har fastslagits, vilket kommer att gynna livet i vattendraget. Vattendomen säger att cirka 250 liter vatten per sekund ska läppas förbi kraftverket.
Sammanfattningsvis är Olstorpsbäcken en viktig och värdefull del av Östergötlands natur- och kulturarv, och naturreservatet är ett viktigt verktyg för att bevara och skydda området för framtida generationer.