Ölbäck är en vacker plats som ligger i Gotland. Det är ett naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län och det skapades den 4:e januari 2005. Reservatet omfattar en yta på 99 hektar, varav 47 hektar är skog.
Naturen i Ölbäck är mycket varierande och består av öppna hällmarker och alvarmarker med en mångfald av växter. Bland annat kan man hitta arter som fältsippa, brudbröd, småfingerört och backtimjan. Men det finns också ovanliga växter som timjansnyltrot, kalknarv, hylsnejlika och alvarglim. På hällmarkerna finns det flera sällsynta arter mossor, lavar och svampar.
På sommaren kan man se apollofjärilar fladdra över hällmarkerna, och senare på säsongen kan man försöka att leta upp den välkamouflerade blåvingade gräshoppan. Dessutom finns det en minnessten i form av ett konsekrationskors som står nära den kraftledning som passerar den norra delen av reservatet. Enligt berättelserna reste man korset till minne av en präst som blev dödad av en örn år 1336 när han red på väg hem till Endre.
På krönet av den grusrygg som korsar landsvägen i den västligaste delen av reservatet, strax söder om vägen, låg förr Ölbäcks värdshus. Idag växer fortfarande syren, apel, päron, plommon, sydgullregn och pärlhyacint vid den före detta krogplatsens gamla husgrunder.
För att besöka Ölbäck finns det anordningar som information och parkering. Detta är en plats som definitivt är värd att besöka för att uppleva den rika naturen och intressanta kulturhistorian.