Ödegärdet är ett 24 hektar stort naturreservat beläget i Hylte kommun i Hallands Län. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Hallands län och skapades den 12/07/1995. Trots att det idag känns som att kliva in i en urskog, användes området för odling under 2 000 år. Över 600 odlingsrösen finns kvar och markerar det forntida odlingslandskapet.
För den som är intresserad av lavar och mossor är Ödegärdet ett paradis. Vanliga arter som färglav och blågrå mjöllav kan hittas här, men även rariteter som stor knopplav och havstulpanlav. En markerad naturstig finns att följa för att lära sig mer om traktens historia.
Mossklädda stenhögar, så kallade odlingsrösen, är vanliga i området och vittnar om att marken en gång röjdes på sten för att ge plats åt odling. Här finns också förhistoriska gravar och rester efter äldre vägar. Åldersbestämningar av fornlämningarna har visat att marken togs i bruk cirka 500 år f.Kr, i övergången mellan brons- och järnåldern. Åkerbruket varade sannolikt fram till början på 1500-talet.
Trots att platsen fick sitt namn efter att odlingen hade upphört, har marken inte legat öde. Istället utnyttjades den, i varierande omfattning, som äng och betesmark fram till 1900-talet. Därefter har skogen successivt återtagit området. Ödegärdet är ett vackert och biologiskt värdefullt strövområde med gott om äldre odlingsspår. Anordningar som parkering, information och rastplats finns tillgängliga för besökare som vill utforska det historiska området.