• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Notteryd

Vägbeskrivning

Notteryd – ett unikt naturreservat i Kronobergs län

Foto av Naturreservatet Notteryd

Notteryd är ett naturreservat beläget i Växjö kommun i Kronobergs län. Reservatet skapades den 27 mars 2009 och förvaltas av Länsstyrelsen i Kronobergs län. Det är ett populärt utflyktsmål för både natur- och friluftsliv, samt för dess rika kulturhistoria.

Reservatet sträcker sig över en yta av 288 hektar, varav 182 hektar är landyta och 106 hektar är vatten. Skogen utgör ungefär 144 hektar av reservatet och det finns en mängd olika anordningar i området, såsom parkering, rastplats, eldstad och vindskydd.

Notteryd är känt för sin rika kulturhistoria och är hem för länets enda fornborg. Fornborgen anlades redan under bronsåldern och utgrävningar visar att den kan ha använts som ett hägnat grav- eller kultområde. Reservatet bär också spår av torp från 1800-talet, marker stenröjdes för åker- och slåtterbruk, vilket man idag kan se rester av i byggnadsgrunder, stenmurar och rösen.

Under 1940-talet anlades ett militärt övningsfält i området, vilket än idag kan ses i form av bunkrar, skyttevärn och skjutbana med vallar och kulfång. Trots detta har skogarna fått vara orörda vilket har gjort dem glesa och ljusöppna. Senare tiders stormar har fällt mycket granskog och den multnande veden är nu livsmiljöer för ovanliga arter som grön sköldmossa, vedtrappmossa och trådticka.

På de öppna markerna växer örter och gräs, bland annat slåtterfibbla, svinrot, jungfrulin, nattviol och mandelblom. Blommande örter, buskar och träd lockar insekter som till exempel liten bastardsvärmare och silverblåvinge. De sandiga skjutvallarna gör området extra gynnsamt för insekter som kan bygga sina bon i lösa, solvarma jordar.

Delar av de tre sjöarna Toftasjön, Stensjön och Lövsjön ingår i reservatet. Vikahultabäcken rinner genom området och där den möter Toftasjön har man sett den ovanliga citronfläckade kärrtrollsländan. Det finns också flera fågelarter inom reservatet, bland annat fiskgjuse, storlom, sparvuggla och spillkråka.

Besökare uppmanas att vandra längs stränderna, se blommor och fjärilar på ängsmarkerna och njuta av naturen. Det finns många stigar i området, bland annat Sigfridsleden som går förbi fornborgen varifrån utsikten är imponerande. Notteryd är en unik plats med höga naturvärden och en rik kulturhistoria som är väl värd ett besök.

Parkering
Rastplats
Eldstad
Vindskydd