Reservatet består till stor del av berget Norr-Björkbergets sluttningar och den lilla Krokträsktjärnen. Runt tjärnen finns våtmark som tidigare använts som slåttermark och resterna av en gammal slåtterlada står kvar nära sjön. Skogen i reservatet har brunnit flera gånger, senast för ungefär 120 år sedan.
I bergssluttningen i norr växer en urskogsartad barrblandskog med ett stort inslag av lövträd som vuxit upp efter att det brunnit. I väster finns yngre bestånd med fina naturvärden i form av bland annat gamla tallar som står kvar med brandskador, så kallade brandljud, i stammen. Längre söderut finns skog med jämnåriga tallar i 100-års åldern som har vuxit upp tätt tillsammans efter att det brunnit.
De har börjat konkurrera med varandra om utrymmet, vilket ger gott om död ved. Andra partier har fuktigare skog med gamla granar som det växer garnlav i. Här och var står grova aspar och gamla sälgar med den vackert gröna lunglaven växande på stammen. Det finns gott om liggande granved som är populär bland många ovanliga vedsvampar som till exempel rosenticka och gammelgranskål.
Norr-Björkberget är ett viktigt område för bevarandet av den biologiska mångfalden och är ett populärt utflyktsmål för både lokalbefolkning och turister som vill uppleva den vackra naturen.