Stipakullen ingår i ett system av grusåsar och stäppartade torrängar som sträcker sig från Vartofta-Åsaka kyrkby mot Ätrans gamla åfåra. Det är en unik plats med en flora som är unik för Falbygden och Ätradalen. Här kan man hitta arter som fjädergräs, drakblomma, smalbladig lungört och praktbrunört. Det är också ett bra ställe för fågelskådning, med en spännande fjärilsfauna som inkluderar arter som luktgräsfjäril, kamgräsfjäril, puktörneblåvingen och slåttergräsfjäril.
Torrängarna har fått sin artrikedom genom långvarig hävd och sköts med slåtter och efterbete. På så sätt har vegetationen och dess artsammansättning påverkats. Åsen var en del av samma gärde som betades samtidigt som åkern. Det året då det odlades säd på åkern, så togs vegetationen på åsen tillvara genom slåtter och/eller efterbete.
I Stipakullen ingår ett större Natura 2000-område med fler åsar som heter Stenhusgården-Bondegården-Prästebolet. Detta område är mycket viktigt för att bevara den biologiska mångfalden i området. Det är också viktigt att hålla undan buskar och träd som annars kan skugga ut torrängsfloran.
Stipakullen är en fantastisk plats för att njuta av naturen och ta en avkopplande promenad. Här kan man lära sig om historien och artrikedomen i Falbygden och Ätradalen. Reservatet har en informationstavla som ger besökare mer information om områdets historia och artrikedom.