Morups Tånge är ett 207 hektar stort naturreservat beläget i Falkenbergs kommun, Hallands län. Reservatet, som förvaltas av Länsstyrelsen i Hallands län, skapades redan 25 augusti 1946 och består av både land och vatten. Av de totala 207 hektaren utgör 89 hektar landyta och 117 hektar vatten.
I reservatet finns flera anordningar för besökare, såsom dass, information, parkering och rastplatser, vilket gör det till en populär plats att besöka för naturentusiaster. Särskilt för fågelskådare är Morups Tånge en av Sveriges finaste fågellokaler. Under sensommaren och hösten kan besökare se de flesta av landets vadare, ofta i stora mängder.
Morups Tånge är också känt för sin betade dynhed, en av få i Halland. Getterön är nog den plats i Halland som är mest känd för sitt fågelliv, men även Morups Tånge är vida omtalat bland fågelskådare. Reservatet ligger precis söder om Glommen och domineras av en udde som sträcker sig långt ut i havet.
Naturen i Morups Tånge är varierad med sanka blomsterrika gräsmarker, betade dynhedar och mängder av klappersten och block utmed stränderna. Stenarna går i alla möjliga nyanser av grått, rött och brunt och tillsammans med de påväxande stenlavarna skapar de en färgprakt av det mer dova slaget.
Sammanfattningsvis är Morups Tånge ett vackert naturreservat med en rik fågelfauna och en unik betad dynhed. Besökare kan njuta av en varierad natur med klapperstensstränder och sanka gräsmarker.