• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Mörkedal

Vägbeskrivning

I kommunen Åtvidaberg i Östergötlands län, ligger det vackra naturreservatet Mörkedal. Det är ett relativt nytt naturreservat, som skapades den 9 juni 2018. Naturreservatet är 70 hektar stort och förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län.

Mörkedal är en imponerande skönhet, med sin djupa dal och gröna mossfäll. Här växer många gamla granar tätt och längs myrmarkerna lyser tuvullen vit och skvattramdoften är aromatisk. På höjderna står tallarna glest och ljust, och om du har tur, kan du höra spillkråkans hesa skratt.

Naturreservatet består av en 70 hektar landyta, varav 63 hektar är täckta av skog. Här finns blockrika branter, hällmarkshöjder bevuxna med tallskog, fuktiga näringsrika dalar med grov gammal granskog, en stor mängd död ved, och källmiljöer. Många av träden är riktigt gamla, och en del är över 200 år gamla.

Vildmarkskänslan förstärks av den bitvis stora mängden död ved, både i form av döda stående träd och liggande. En ovanligt stor ansamling av död ved finns i den nordostvända sluttningen ner mot myrmarken vid Ämtgölen. Mellan de liggande granstammarna finns små källmiljöer och rörligt markvatten. Längst upp i branten står gammal hassel och asp.

Kombinationen av rörligt markvatten, varierad topografi och ett visst kalkinslag i delar av området skapar förutsättningar för många olika arter. Arter som är beroende av gammal orörd skog, död ved, fuktiga marker och skuggiga rasbranter. I de fuktiga grandalarna ner mot sumpskogarna och myrarna, växer ovanligt mycket kattfotslav tillsammans med gammelgranslav. Här har även den vackra orangegula brandtickan hittats. Lite ovanligare arter i den gamla tallskogen är tallticka och skalbaggen barrpraktbagge. Den sistnämnda behöver tallar som står lite solvarmt. Alla dessa arter är ovanliga i den brukade skogen men finns här i naturreservatet.

För besökare finns det många anordningar i naturreservatet, såsom badplats, information, parkering, eldstad, vindskydd och rastplats. Mörkedals naturreservat är ett fantastiskt ställe för en promenad, en picknick eller kanske ett dopp i sjön.

Badplats
Information
Parkering
Eldstad
Vindskydd
Rastplats