• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Månhult

Vägbeskrivning

Månhult är ett naturreservat som ligger högt i landskapet i Boxholm kommun, Östergötlands Län. Reservatet skapades den 9 april 2021 och förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län. Det omfattar en landyta på 66 hektar, varav 62 hektar utgörs av skog.

Månhult har en lång historia som odlingsmark och den biologiska mångfalden härstammar från en tid när markerna brukades för bete, slåtter och lövtäkt. Området är idag ett igenväxande odlingslandskap med gräsmarker i träda, buskmarker, lövskogar, granplanterade åkrar och ekhagar. Barrskog växer på höjder och på magrare mark. En bäck rinner i en djup liten kanjon bakom husen och hasselbuskar är vanliga.

Naturreservatet har en rik lövskog med många grova aspar, gamla ekar och andra ädellövträd som lönn, ask, lind och alm. Några gamla lindar bär historiska spår av hamling. I kanter, bryn, backar och på moränkullar finns tillräckligt med ljus för en intressant lavflora på ek att växa. En värdefull lavflora finns även på lönn och ask.

Marken i reservatet är övervägande näringsrik med en lundartad flora med mycket blommor, inte minst på våren. Det finns blommande örter och träd som producerar rikligt med nektar och pollen och som är viktiga miljöer för ett rikt insektsliv. I reservatet finns en värdefull insektsfauna med vildbin och en stor mängd dagfjärilar. Vädd, gullviva och ärtväxter är särskilt viktiga för de rödlistade arterna gullvivefjäril och guldsandbi.

Fågellivet i Månhult är rikt med flera hackspettsarter och stenknäck. Lövträden, de blommande och bärande träden och buskarna ger god tillgång på bohål och tillsammans med insekter finns en god födoresurs för småfåglar.

I den norra delen av reservatet finns ett område med tunna jordlager där det växer en spännande "krattskog" med ekar och en stor variation av olika trädslag och många blommande och bärande träd. Träden är gamla men på grund av svåra förhållanden är de trots sin ålder låga och småväxta och har ofta ett krokigt utseende.

För besökare finns en parkering i reservatet, men det finns inga andra anordningar. Månhult är ett vackert och intressant område för vandring och naturupplevelser.

Parkering