Magnehults domänreservat är ett naturreservat beläget i Finspångs kommun, Östergötlands län. Reservatet skapades av Länsstyrelsen i Östergötlands län år 1998 och har en yta på sex hektar, vilket består av fem hektar skog och en hektar landyta. I reservatet finns informationsskyltar och parkeringsmöjligheter för besökare.
Trots reservatets lilla storlek finns det ett rikt djur- och växtliv där. Mossor, lavar, småfåglar och hackspettar har hittat en oas i reservatet. Besökare kan ha chansen att se en bäver, som också bor i området. På 1800-talet var området en bördig slåtteräng med lövträd, men efter att slåttern upphörde för knappt hundra år sedan har lövträden successivt tagit över. Lind, lönn och asp finns tillsammans med björk, al, sälg, ask, alm och rönn samt hassel.
Bland de många mossorna som kräver en fuktig miljö och kontinuitet av lövträd, finns bland annat den mycket sällsynta och hotade aspfjädermossan. Bland de exklusiva lavarna kan lunglav, almlav och blek kraterlav nämnas. Lönn är det mest attraktiva trädslaget för dessa arter, men mossor och lavar växer även på almar, aspar och lindar.
Stormarna Gudrun och Per år 2005 och 2007 fällde många träd i området, vilket påverkade skogen negativt. Omgivande granskog blev angripen av granbarkborre och behövde avverkas. För att snabbt få upp en ny lövgeneration i reservatet har ask, lind och björk planterats i ytterkanten av reservatet där det förr var granskog. Ett vilthägn omger hela reservatet för att skydda de nya plantorna från viltbetande djur.
Trots att reservatet är relativt litet, är det en viktig bevarandemiljö för många växter och djur. Genom att skydda och bevara området kan vi säkerställa att framtida generationer också kommer att kunna njuta av dess unika natur.