• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Loreberg

Vägbeskrivning

Loreberg är ett naturreservat som ligger i kommunen Finspång i Östergötlands län. Reservatet är 54 hektar stort och består enbart av landyta, varav 48 hektar utgörs av skog. Loreberg förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län och skapades som naturreservat den 18 mars 2017.

Trots att Loreberg är ett relativt litet naturreservat har det en rik biologisk mångfald. Här finns många gamla tallar och granar, samt ett mindre inslag av lövträd. Den gamla skogen bär spår av historisk plockhuggning, bete eller brand, vilket har gett möjlighet för de magnifika tallarna i området att etablera sig och bli gamla. Loreberg är till stora delar småkuperat med gammal barrskog. Några rejäla bergshöjder med hällmarkstallskog finns också, där den mest framträdande är Loreberg i områdets östra del. På denna höjd finns resterna av en fornborg.

Variationen av olika livsmiljöer, som solvarma tallhöjder, skuggigare barrblandskogar, tallrismossar och öppna kärr, bidrar ytterligare till de höga naturvärdena. Lav- och svampfloran är rik, men det finns även flera sällsynta mossor. Många av de arter som är funna i området visar att området har varit skogsbevuxet under en historiskt sett lång period och att det också funnits död ved i tillräcklig mängd under hela tiden.

Följande anordningar finns i naturreservatet: Information, Parkering, Eldstad, Vedförvaring/vedbod. Dock är det viktigt att påpeka att för närvarande är vandringsleden i Loreberg avstängd på grund av granbarkborreangrepp. Många granar har dött och har en tendens att bli sköra och brytas av vilket innebär en risk för besökare. Leden är också svårframkomlig på grund av nedfallna träd.

Trots detta är Loreberg ett vackert och intressant naturreservat som bjuder på en stor variation av livsmiljöer och en rik biologisk mångfald. På höjderna kommer urberget i dagen. I övrigt täcker främst sandig morän berggrunden. Moränen och urberget på höjderna är typiskt för landskapet norr om Finspång. Under 2020 och 2021 genomförde Länsstyrelsen åtgärder i reservatet för att bekämpa granbarkborrarna. Nyangripna granar fälldes och barkades vid en väl vald tidpunkt för att ge maximal effekt av bekämpningen. Den döda veden gör nytta för bland annat lavar, mossor och svampar.

Information
Parkering
Eldstad
Vedförvaring/vedbod