Lissmossen är ett naturreservat beläget i kommunen Tierp, i Uppsala län. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län och skapades den 8 november 2011. Med en storlek på 33 hektar består reservatet helt och hållet av landyta, varav 32 hektar utgörs av skog.
Reservatet består av gammal sumpskog med en stor andel gamla och döda träd, vilket skapar en hög och jämn fuktighet. Denna miljö ger goda förutsättningar för en mängd ovanliga mossor och lavar som trivs här. Bland annat kan man hitta den hotade ringlaven, vedtrappmossan och bollvitmossan.
Sumpskogen består av björk, klibbal och gran, där vissa av granarna är över 200 år gamla. Skogen har fått stå orörd trots att det tidigare förekommit skogsbruk runt området. Träden i skogen står på socklar och i sänkor där det ständigt står vatten.
Reservatet är hem för många olika arter av lavar och svampar, såsom aspgelélav, lunglav och kandelabersvamp, som trivs på aspträd. Grova gamla aspar finns spridda i området och döda aspträd har fått ligga kvar på marken för att gynna lavar och svampar.
Förutom att skogen är hem för många ovanliga arter av växter och djur, finns det också en rik historia i området. I närheten av reservatet finns tre platser där det finns rester av kolmilor, så kallade kolbottnar. Det är inte omöjligt att det finns fler kolbottnar i reservatet.
Besökare kan parkera i närheten av reservatet, men förutom en informationsskylt finns det inga anordningar för besökare. Trots detta är Lissmossen väl värt ett besök för att uppleva den orörda sumpskogen och dess mångfald av arter.