• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Lindeberget

Vägbeskrivning

Lindeberget är ett naturreservat beläget i Gotlands län och förvaltas av Länsstyrelsen i samma län. Det skapades den 8 mars 2019 och har en total yta på 81 hektar. Av denna yta utgör skogsmarken 45 hektar.

Naturreservatet ligger norr om Linde kyrka, cirka en halvmil från Hemse samhälle. Det är en inlandsklint som höjer sig över det flacka landskapet söder om Lojstahajd. Bergets krön har en påtagligt kullig yta och når en höjd av mellan 51 och 63 meter. Klintarna består av 20 till 30 meter höga stup som är särskilt markanta åt väster, norr och öster.

På den norra delen av berget finns två stora fornborgar med nedrasade rester efter gamla murverk. Lindeberget är en omtyckt besöksplats tack vare utsikten över det flacka landskapet och den fina rastplatsen med grillmöjligheter.

Lindebergets brant stupande klintar hyser ovanliga och intressanta livsmiljöer i form av skuggiga lodytor, överhängande klippor, vittrade kalkblock och skuggiga rasbranter. Skogen i nordbranten är bitvis högrest och domineras av gran. Uppe på berget finns böljande avsnitt där berggrunden är uppbyggd av revkalksten. Delar av platån saknar lösa jordlager och består av hårt vittrade hällmarksalvar. Karst i form av påtagligt vittrade sprickor finns på många platser. I östra delen av klinten finns en så kallad torrdal som bildats genom erosion av smältvatten från inlandsisen.

Lindeberget är känt för att vara hem till ett stort antal sällsynta och rödlistade arter. I stupen på den norra delen av berget växer den ovanliga ormbunken kalkbräken. På klintarna finns vackra bestånd med hylsnejlika. Alvarmarkerna är örtrika och hyser arter som solvända, axveronika, backtimjan, lundtrav, backsmultron och den ovanliga arten alvarveronika. Området hyser en lång rad arter storsvampar som tydligt visar att berget täckts av skog under lång tid. Hit hör svartgrön spindling, blåfotad fagerspindling, gul lammticka och svart taggsvamp. Den ovanliga pistagespindlingen har här sina enda kända växtplatser i Norden.

Naturreservatet har flera anordningar för besökare såsom information, parkering, eldstad och rastplats. Det finns även en markerad vandringsled i området. Lindeberget utgör ett fint exempel på en inlandsklint bestående av åldriga barrblandskogar och alvarmarker med höga naturvärden.