Långrumpskogen är en av Nordsveriges mest skyddsvärda naturskogar och ett naturreservat som ligger i kommunen Nordmaling i Västerbottens Län. Det skapades av Länsstyrelsen i Västerbottens län den 16 juni 1986 och omfattar en total yta på 122 hektar land. Av denna yta består 84 hektar av skog.
Träden i Långrumpskogen är flera hundra år gamla och har fått leva ostört under mycket lång tid. Detta gör skogen till en viktig plats för många sällsynta arter av lavar, svampar och insekter som enbart finns i skogar som fått leva ostört under en lång tid.
Genom att studera pollen och växtfossil i våtmarker kan man ta reda på vad som hänt långt tillbaka i tiden. Analyser visar att före 1200-talet dominerade gran, björk, sälg och al på kärret i Långrumpskogen. Bränder förekom regelbundet med omkring 100 års mellanrum, vilket forskare kan utläsa av sot- och kolfynden i våtmarken och av pollen efter mjölkört, en art som brukar blomma upp i stor mängd på brandfält och hyggen.
Från 1500-talet och framåt ökade det småskaliga skogsbruket i området. Bränder och betande kreatur påverkade också skogen. Idag finns information och rastplatser i naturreservatet för besökare som vill uppleva Långrumpskogens unika natur och historia.