• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Langhammars

Vägbeskrivning

Langhammars är ett naturreservat beläget på ön Fårö på norra Gotland. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län och har en landyta på 459 hektar samt 20 hektar vatten. Det skapades redan den 21 september 1931 och är idag ett av Gotlands mest populära besöksmål.

Reservatet består av imponerande raukar som står på stranden vid Klajvika och som är de mest fotograferade raukarna på Gotland. Dessa raukar finns också avbildade på baksidan av den svenska 200-kronorssedeln. Men Langhammars naturreservat har också mycket annat att erbjuda. Det omfattar själva Langhammars som är en drygt 2,5 kilometer lång halvö mellan Aursviken i väster och Tällevika i öster. Det innehåller också alvarmarkerna närmast söder om Langhammars.

Berggrunden i området består av lagrad kalksten och revkalksten. På den södra delen av reservatet är jordtäcket tunt och på många ställen går hällen i dagen. På den norra delen täcks berget till stor del av strandgrus och klappersten. Längs stranden från Bondansträsk till Grunnsänden löper ett upp till 300 meter brett stråk av klapperstensvallar. På strandsluttningen ovanför Klajvika står ett drygt 50-tal raukar, några är mer än 8 meter höga och formade som bildstoder. Raukområdet på Langhammar är utan tvekan ett av Gotlands vackraste!

Vegetationen på Langhammars och markerna söderut är starkt präglad av att området under lång tid har betats av får. Främst inom den södra delen av reservatet har landskapet närmast karaktären av ett småbrutet savannlandskap, där talldungar omväxlar med karga, hedartade alvarytor och mindre områden med lite frodigare fuktängar. På den centrala delen av Langhammar täcks den steniga marken till stor del av låga, krypande enbuskar, som har tuktats av fåren och vinden.

Reservatet har flera anordningar för besökare, som dass, information, parkering, eldstad och rastplats. Besökare kan njuta av en vacker natur, en rik flora och fauna och en storslagen historia. Naturligtvis hyser de karga markerna inom reservatet inte något speciellt rikt fågelliv, men till häckfåglarna hör bland annat silltrut, silvertärna, ljungpipare och rödspov. I anslutning till våtmarker av olika slag ser du ofta snokar slingra sig iväg. Till de insekter som du kan träffa på i området hör bland annat apollofjäril, blåvingad gräshoppa och jättevedbock.

Sammanfattningsvis är Langhammars ett unikt naturreservat på Gotland. Det är en vacker plats där besökare kan uppleva en fantastisk natur och en rik flora och fauna. Reservatet har också en spännande historia och är ett måste att besöka för alla som besöker Gotland.