Långdalsgölen är ett naturreservat som skapades den 24:e december 2021 och är beläget i kommunen Åtvidaberg, i Östergötlands län. Med en total yta på 55 hektar, består naturreservatet av 53 hektar land och en hektar vatten. Det är förvaltat av Länsstyrelsen i Östergötlands län.
I Långdalsgölens naturreservat finns en skog som är gammal och varierad, med mossfällar som täcker block och fallna trädstammar. Skogen har både fuktiga sumpskogar med döda träd och torra hällmarker bevuxna med gamla tallar. De gamla träden står ibland tätt och skogen är hem för många olika arter av växter och djur, bland annat flera ovanliga arter som behöver gammelskog för att överleva.
Den varierade topografin med bergsbranter, block och skuggade dalar skapar en mängd små naturmiljöer, vilket i sin tur ger möjlighet för många arter att hitta livsrum. I området finns en mängd ovanliga arter av svampar, mossor och lavar. Några arter är små, som knappnålslaven kortskaftad ärgspik, medan andra är större, som gränstickan vars fruktkropp breder ut sig som ett flera decimeter stort brunt skinn över fallna gamla granstockar.
En kraftigt minskande art i området är den lilla skogsorkidén knärot med sina vintergröna blad och små gröngula blommor. På gamla tallar kan man hitta tallharticka som växer på rötterna eller tallticka som växer högt upp på stammen. Talltickan mjukar upp veden till glädje för spillkråkan som då får lättare att hacka ut ett bohål.
Från år 2018 och framåt har stora delar av den gamla granskogen blivit angripen och dödad av den lilla skalbaggen åttatandade granbarkborren. Det har bitvis ändrat miljön radikalt med öppnare områden där granarna fallit, men ny skog kommer att växa upp i gläntorna och skapa än mer variation.