• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Korphålorna

Vägbeskrivning

Korphålorna är ett naturreservat beläget i Ydre kommun i Östergötlands län. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötland och skapades den 4 november 1998. Med en yta på 100 hektar består naturreservatet endast av land och 94 hektar utgörs av skog.

I naturreservatet finns det två anordningar, information och parkering. Men det verkligt unika med Korphålorna är dess trolska gammelskog. Det är en magisk upplevelse att vandra här när dimman stiger från myrarna och den spegelblanka tjärnen visar sig bland mossbelupna stenar. Dock bör man vara vaksam på Näcken eller Huldran och hålla sig till den markerade vandringsleden om man är rädd.

Den sydvästra delen av naturreservatet är en djup dalgång som i folkmun kallas för "Kôrpahålera". Dalgången har gett reservatet dess namn. På södra sidan reser sig en hög lodrät bergvägg och på norra sidan en lite lägre brant. Dalgången bildades under istiden av kraftiga smältvattenströmmar då löst material spolades eller nöttes bort. Detta kallas för en kanjon eller "skura", som är den traditionella benämningen. På skurans botten rinner än i dag en bäck. Här nere råder en mycket skyddad och fuktig miljö, ett paradis för svampar, lavar och mossor. Mosstäcket ligger tjockt över block och döda granstammar. På sydbranten är stor revmossa bitvis marktäckande vilket tyder på många århundraden av skuggiga och fuktiga förhållanden. Är man uppmärksam kanske man hittar den lilla vedtrappmossan.

På undersidan av döda liggande träd kan det ibland se ut som om stammarna har brunt skinn. Det är de ovanliga svamparna ullticka och gränsticka som växer där. Granarna är bitvis draperade av skägglavar. Gammelgranlaven ger skogen en speciell prägel som färgar granstammarna i blågrå toner.

På höjderna i reservatet är jordtäcket tunt. Gamla långsamt växande tallar reser sig från en matta av grå och vit renlav. Här kan man hitta spillning från tjäder. På flera av träden syns spår av brand eller håligheter som spillkråkan gjort. I den norra delen av reservatet genomfördes en naturvårdsbränning år 2002. Efter denna gjordes flera intressanta insektsfynd bland annat sotsvart praktbagge och stekelbock.

På de grova asparna kan man bland annat finna den vackra lunglaven med ljusgröna blad och högre upp på stammarna sitter mörkbrun aspgelélav. På gamla asplågor växer kandelabersvamp, trolldruva och dvärghäxört.