• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Huddunge stormosse

Vägbeskrivning

Huddunge stormosse är ett naturreservat som ligger i Heby kommun i Uppsala län och förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län. Naturreservatet skapades den 30 november 2015 och har en storlek på 87 hektar. Den består av 87 hektar landyta, inklusive 36 hektar skog.

Naturreservatet är känt för sitt kalkrika våtmarksområde och rikkärr med orkidéer. Det ligger i gränslandet mellan öppet jordbrukslandskap och vidsträckt skogslandskap. Huddunge stormosse är en mosaik av tallmossar, rikkärr och blöta sumpskogar. Besökare kan uppleva flera olika typer av våtmark och tallmossar med gammaltallar.

En mosse består av ett tjockt torvlager som bildats av vitmossor. Vattnet i mossen kommer nästan helt och hållet från nederbörden och innehåller därmed väldigt lite näringsämnen och mineraler. Mossen är därmed ganska artfattig. Intill den artfattiga tallmossen finns öppna myrar. De får i stället sitt vatten från omgivningarna och i Huddunge stormosse är vattnet mycket kalkrikt och ger upphov till rikkärr.

Rikkärren är en säregen och sällsynt naturtyp som är fattig på näring men rik på kalk och arter. Kalkhalten gynnar en rad ovanliga växter, mossor, snäckor och svampar – exempelvis orkidéerna knottblomster, kärrknipprot och ängsnycklar, liksom kalkkärrsgrynsnäckan och käppkrokmossan.

Förr var Huddunge stormosse mer öppen och användes troligen för slåtter där bönder hämtade hö till vinterfoder åt djuren. När jordbruket moderniserades under 1800- och 1900-talen dikades många kärr ut för att i stället användas som åker- och skogsmark. Många kärr har därför torkat ut och vuxit igen, och många av dess typiska arter har då blivit alltmer sällsynta. Så har skett även i Huddunge stormosse, där skogen har tagit över allt mer. I reservatsskötseln ingår att återställa myren genom röjning av träd och buskar på rikkärren samt att lägga igen diken.

För besökare finns information och parkering tillgängligt i naturreservatet. Huddunge stormosse är ett viktigt och unikt ekosystem som är väl värt ett besök för att uppleva den rika biologiska mångfalden och lära sig mer om hur man kan skydda och bevara våtmarker.

Information
Parkering