Horsan – en ovanligt ren sjö omgiven av gammal barrskog och våtmarker – är ett naturreservat på Gotland. Reservatet skapades av Länsstyrelsen i Gotlands län den 18:e januari 2008 och är 89 hektar stort. Av dessa 89 hektar utgör 34 hektar landyta, 54 hektar vatten och 24 hektar skog.
Horsan är en grund sjö med ett största djup på endast 1,5 meter. Vattnet är mycket klart och kommer huvudsakligen från grundvattentillflöden. Sjöns namn kommer troligen från ordet "hors" som betyder stor häst, och på gutamål kallas den "Horsu".
Reservatet har anordningar som information, parkering, rastplats och eldstad. Här kan besökare uppleva en naturligt artfattig miljö med fågel, fisk och mittemellan. Fiskbeståndet består av abborre, gädda, mört och sarv. Dessutom finns ett mindre bestånd av flodkräfta, en art som på fastlandet är starkt hotad av den inplanterade signalkräftan.
Växtligheten i flertalet av reservatets våtmarker domineras av ag och starr, medan en del mindre våtmarker har källmyrskaraktär där man kan se orkidéer som ängsnycklar, sumpnycklar, kärrknipprot, brudsporre och luktsporre. I de torrare skogspartierna växer vit skogslilja, luktsporre och salepsrot.
Gotlands landskap har förändrats drastiskt under de senaste 150 åren på grund av utdikningar. Många av de sjöar som fanns tidigare har helt försvunnit, och i dag finns det endast ett 60-tal större eller mindre sjöar på ön. Horsan är en av dessa sjöar och är en viktig plats för bevarande av Gotlands biologiska mångfald.
Besökare till Horsan kan få syn på den utrotningshotade flodkräftan och njuta av den ovanligt rena sjön och dess omgivningar.