• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Högstaåsen

Vägbeskrivning

Högstaåsen är ett naturreservat beläget i Uppsala kommun, i Uppsala län. Förvaltningen av reservatet ligger i händerna på Länsstyrelsen i Uppsala län, och det skapades den 18 december 1968. Reservatet sträcker sig över en yta på 33 hektar, och består av enbart landyta, med 24 hektar skog.

En promenad i Högstaåsen är en upplevelse utöver det vanliga. Som en del av Uppsalaåsen, bjuder reservatet på fornlämningar och fornstrandlinjer, naturskog och en mängd sällsynta örter. Högstaåsen reser sig 30 meter över det flacka odlingslandskapet, och består av ett åsparti med en ordentlig kulle i var ända, och däremellan en smalare, skarpt utbildad åsrygg, som kallas Getryggen.

Större delen av åsen är täckt av skog, med tallar på krönet och gran på sluttningarna. Skogen har förskonats från modernt skogsbruk och kan liknas vid en naturskog där det finns träd i alla åldrar, en blandning av olika trädslag och många stående och liggande döda träd. Här kan man hitta flera sällsynta svamparter och örter, såsom den ovanliga bombmurklan och den lilla orkidén knärot, samt mer vanliga växter som lingon, blåbär, liljekonvalj och blåsippor.

I nordväst finns en gammal grustäkt, som delvis fyllts igen. I söder finns en stor grustäkt, där brytning av sand och grus fortfarande pågår. På åsens sidor kan man se tydliga fornstrandlinjer från den tid då det omgivande jordbrukslandskapet ännu var täckt av hav.

Högstaåsen har också en rik historia av fornlämningar. En norra delen av reservatet ligger ett gravfält med två större högar och en mängd stensättningar. Forntidens människor valde ofta att begrava sina döda anförvanter högt uppe på åsar där gravarna var tydligt synliga i landskapet. Längs åskrönet löper en gammal ridstig som ända in på 1600-talet var en huvudväg mellan Uppsala och Norrland. Torra och öppna åsryggar var lättframkomliga och fungerade ofta som vägar i en tid före cement och asfalt.

Följande anordningar finns i naturreservatet: Information, Parkering, Vedförvaring/vedbod, Eldstad. En vandring i Högstaåsen är en upplevelse utöver det vanliga, där besökaren kan uppleva en rik flora och fauna, en spännande historia och fantastiska vyer.