Herrsätters naturreservat är ett 85 hektar stort naturreservat som ligger mellan Linköping och Åtvidaberg i Östergötlands Län. Det skapades den 26 oktober 2019 och förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län. Reservatet består av 85 hektar landyta, varav 47 hektar är skog.
Reservatets högsta naturvärden är kopplade till ängar och hagmarker med gamla lövträd. Betesmarkerna har en rik flora och många sällsynta ängssvampar. Lundmiljöerna är hemvist för den mycket sällsynta dårgräsfjärilen, som har höga krav på sin livsmiljö. För att äggen ska ha en chans att kunna utvecklas till livskraftiga larver och fullvuxna fjärilar måste äggen läggas på lundstarr som står lagom skuggigt och vindskyddat vid en glänta.
Äldre ädellövträd och asp är också viktiga för många arter i området. Sällsynta lavar växer på de äldsta ädellövträden, framför allt på solbelysta ekar. Ett par av de gamla ekarna hyser även de ovanliga svamparna oxtungsvamp och svavelticka. Även döda träd, liggande stammar och nedfallna grova grenar är viktiga livsmiljöer för många insekter och svampar.
På Herrsäters gård, som är en gammal statlig kungsgård, finns flera fornlämningar och kulturlämningar som minner om äldre tiders markanvändning i området. Områdets kulturhistoria som ett brukat odlingslandskap med kunglig djurgård har bidragit till den höga biologiska mångfald som finns här idag.
Besökare kan njuta av en lång rad sällsynta och krävande arter i reservatet. Bland annat kan man träffa på den sällsynta dårgräsfjärilen i midsommartid och njuta av typiska slåtterängsväxter som ängsskära, jungfrulin, ängsvädd, ängsskallra, solvända, prästkrage, korskovall, stor och liten blåklocka, ormrot, svinrot, darrgräs, smörboll och grönvit nattviol.