• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Helgö

Vägbeskrivning

Helgö är ett naturreservat som ligger i kommunen Växjö i Kronobergs län. Förvaltningen av reservatet ligger hos Länsstyrelsen i Kronobergs län sedan dess skapande den 24:e januari 1997. Naturreservatet har en storlek på 371 hektar, varav 179 hektar är landyta och 191 hektar är vatten. Skogen på reservatet täcker en yta på 146 hektar.

Reservatet har flera anordningar för besökare, såsom dass, informationstavla, parkering, eldstad och parkering för rörelsehindrade. Besökare kan njuta av sjöutsikten och vandra bland gamla bokar och tallar. Det finns även rösen och stensättningar som människor från tidigare generationer har samlat ihop för att kunna odla eller för att hedra sina döda.

Helgö är Helgasjöns största ö och den östra halvan är naturreservat tillsammans med omkringliggande vatten med öar. Naturen är varierande med tallmosse, bokskogar och blandbarrskogar. Längs stränderna växer många gamla grova träd. I området finns också betesmark och lite åker. I vissa delar av skogarna finns det gott om matsvamp.

En nästan 7 hektar stor bokskog, mitt på Helgö, skyddades redan 1939 och blev 1996 ett naturreservat för att bevara naturskog. 2008 blev reservatet betydligt större och är idag på hela 372 hektar varav 182 hektar är land. I den äldre bokskogen växer träd av olika ålder, en del är över 200 år gamla men här finns även en del asp och björk. I området finns också partier med yngre ädellövskog av bok, ek och asp.

I områdets södra del finns en gammal torrlagd mosse, Herrängsmossen, som nu är en fuktig tallnaturskog med många gamla träd. Här växer också björk och är man ute i rätt tid kan man med lite tur hitta mogna hjortron.

Helgasjöns stränder har bara delvis påverkats av skogsbruk, därför finns det gott om gamla grova tallar och även liggande eller stående döda, torra tallar längs i stort sett hela strandlinjen. Här och där finns också gamla senvuxna bokar och aspar.

Helgö har en rik kulturhistoria vilket åker- och betesmark och en mängd fornlämningar är bevis på. Det finns många stenrösen och stensättningar som troligtvis är gamla gravar. På en del håll finns spår av hällkistor. Fördjupningar i sten som troligen är uthuggna av människor, så kallade hålgropar och älvkvarnar förekommer också samt områden med fossila åkrar med hundratals röjningsrösen.

Idag besöks Helgö av både turister och de som vill njuta av ett fantastiskt friluftsliv. I nordost finns en rastplats, informationstavla, vindskydd, eldstad, torrdass och bilparkering. Längs stränderna i den östra delen av reservatet finns strövstigar. På flera platser finns sandstränder dit besökare kommer med båt, kanot eller bil.

Dass
Information
Parkering
Eldstad
Parkering för rörelsehindrade