Naturreservatet Hambrar ligger i Gotlands län, närmare bestämt en dryg kilometer öster om Ala kyrka. Reservatet är 48 hektar stort och förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län sedan det skapades den 23 december 2013.
Hambrar består av 48 hektar landyta, varav 39 hektar utgörs av gammal betespräglad barr-blandskog och våtmarker. Här kan besökare möta ovanliga fjärilar som dårgräsfjäril och violett blåvinge, samt många sällsynta svampar. I skogen finns det gott om död ved, grova gamla träd, sumpskog och våtmarker. Denna blandning av naturtyper bildar en mosaik, som utgör grunden för områdets biologiska mångfald.
Skogen domineras av tall med ett visst inslag av gran. Delar av skogen är igenvuxen med en eller brakved och har ett gräsrikt fältskikt med inslag av olika örter. I våtmarkerna domineras vegetationen av pors, krypvide och blåtåtel. Mellan tuvbildningarna växer örter som blodtopp, ängsnycklar, ängsvädd, slåtterblomma, brudsporre och kärrknipprot.
I reservatet finns en rad sällsynta svampar som växer med gran och tall, till exempel bullspindling, granrotspindling och äggspindling. På vissa av områdets äldre tallar växer tallticka. Kattfotslaven förekommer rikligt på sina ställen och färgar granbarken vit. Denna art signalerar att området varit bevuxet med gran under lång tid och att luftfuktigheten varit konstant hög.
Uppe i de högvuxna granarna och tallarna ser man inte sällan Sveriges minsta fågel, kungsfågeln. Även svartmes, trädkrypare och spillkråka ses regelbundet. I området finns även korsnäbbar och är man observant och har lite tur kan man se och höra dem när de förflyttar sig mellan trädkronorna i sökandet efter föda.
Hambrar har tidigare brukats som en gotländsk ”bondeskog”, vilket innebar att man använde skogen för bete till gårdens djur och träden för ved och virke (plockhuggning). I reservatet finns därför flera bryor (vattenhål) som håller vatten hela eller stora delar av året. I reservatets sydvästra del finns ett sojde (tjärdal) vilket tyder på att området skattades på stubbar och ved ör att framställa tjära.
Besökare uppmanas att ta med sig matsäck och följa stigen in i naturreservatet. Efter en knapp kilometers promenad finns ett vindskydd att rasta vid. Hambrar bjuder på en unik naturupplevelse med en stor biologisk mångfald, sällsynta svampar och fåglar.