Hajdes storhage är ett naturreservat beläget på Gotland. Det är ett av få områden som visar en nästan försvunnen skogstyp, som är helt opåverkad av moderna skogsbruksmetoder. Reservatet är 198 hektar stort och består av 188 hektar skog. Skogen är formad av bete och av att all avverkning skett genom plockhuggning, där enstaka träd har valts ut efter sin lämplighet för olika användningsområden. Skogen har också sedan lång tid tillbaka utnyttjats som betesmark för gården djur, vilket har skapat en olikåldrig skog med glest utvecklat buskskikt och tuktat fältskikt.
Tall är det dominerande trädslaget, men när underlaget består av sand växer även en hel del gran. Många träd har en betydande ålder, och enstaka tallar är mer än 300 år gamla. Skogen har också använts till bland annat tjär- och kalkbränning. Till tjärbränningen användes enbart stubbar, och senaste gången man brände i gårdens sojde var 1947. Kalkugnen var i bruk sista gången 1944.
Naturreservatet skapades den 30 maj 1991 och förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. I Hajdes storhage häckar flera fågelarter som kräver gammal skog, bland annat spillkråka, pärluggla och duvhök. Hajdes storhage är därmed ett viktigt område för bevarande av biologisk mångfald och en unik skogsmiljö på Gotland.