• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Förarm

Vägbeskrivning

Förarm är ett naturreservat beläget i Tingsryds kommun, Kronobergs län. Förvaltningen av reservatet sköts av Länsstyrelsen i Kronobergs län och det skapades den 28 december 2018. Reservatet är 477 hektar stort och består av tre olika områden. 47 hektar av ytan utgörs av land, 430 hektar av vatten och 35 hektar av skog.

Förarm är en ögrupp mitt i sjön Åsnen, bara 10 kilometer norr om Urshult. Området ligger i nära anslutning till nationalparken Åsnen och har en stor variation av naturvärden. Skog, vatten och våtmarker blandas och rymmer en rik flora och fauna. Reservatet har även en spännande historia med en drake som enligt sägnen ruvade på en dold skatt i en grotta på Risö.

Förutom de större skogbevuxna öarna Förarm och Risö med omgivande del av sjön Åsnen och några mindre öar, finns det lövskogar med ek, lind, björk, lönn, ask och asp kring gårdarna på Förarm. Här kan man även hitta gläntor med hassel, fruktträd, hagtorn, olvon, nypon och en. På Förarms uddar och på Risö finns lövrik barrblandskog med många gamla tallar.

Naturreservatets vattenområden, öar, holmar, grunda vikar, strandlinjer, vassbälten och strandkärr är viktiga beståndsdelar för det fantastiska och rika fågellivet i området. Åsnenområdet har stor betydelse för både häcknings-, rast- och övervintringsplats för många fågelarter. Här kan man få chans att se bland annat havsörn, fiskgjuse, bivråk, lärkfalk, storskrake, skäggdopping, grågås, mindre hackspett och storlom.

Förarm har en lång och spännande historia vad gäller bebyggelse. Här finns till och med spår av en stenåldersboplats och namnet Förarm syns i skriftliga dokument redan 1545. Under det senaste århundradet har det funnits två gårdar på ön och en stor del av Förarm har varit ängsmark men även använts för bete. Även Risö har använts för bete. På de flesta öar i Åsnen fanns det väderkvarnar med bofasta bönder så även Förarm har ståtat med en väderkvarn. Under fruktodlingens glansdagar i Urshultstrakten var ön känd för en egen päronsort – Förarmsbergamott. De sista permanent boende på Förarm flyttade i slutet av 1960-talet och sedan dess används husen som fritidshus.

Hela området har ett stort friluftsvärde och är väl värt ett besök. Vad hände egentligen med draken då? Enligt sägnen, som återberättas av tidskriften De svenska landsmålen ock svenskt folkliv (1884), rodde Jaen på Förarm ut till Risö en eftermiddag. Med sig hade han silverkulor och sin bössa. På plats lyckades han överlista draken och besegrade den med tre silverkulor. Jaen hittade även skatten och blev därefter rik som ett troll.