Folhammar är ett naturreservat beläget på södra Gotland. Det förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län och skapades den 17:e december 1974. Reservatet sträcker sig längs kusten från Halsgårdeåns mynning söderut ned till Vitvärs fiskeläge och har en storlek på 77 hektar.
Av denna yta utgör 17 hektar land, 59 hektar vatten och 5 hektar skog. Reservatet har flera anordningar såsom dass, information, parkering, eldstad och rastplats. Det finns även anpassade grillplatser och en hårdgjord stig som gör det möjligt för personer med barnvagn eller rullstol att uppleva raukarna på nära håll.
Den centrala delen av reservatet består av ett vackert 500 meter långt raukfält som består av ett stort antal upp till sex meter höga raukar. Den revkalksten som raukarna är uppbyggda av är rik på fossil, främst av stromatoporoider, "kattskallar", men man hittar även lämningar av sjöliljor. Raukfältet inramas av klapperstensstränder som både norrut och söderut successivt övergår i sandstränder.
På strandsluttningen 200 meter sydväst om parkeringsplatsen finns en av Gotlands vackraste förekomster av den fridlysta växten martorn. I övrigt domineras strandvegetationen av örter som blåeld, fältsippa, klibbkorsört, sandsallat och vejde. På några ställen finns bestånd av vresros, en trädgårdsflykting som har etablerat sig på åtskilliga gotländska sandstränder.
Folhammar är ett populärt utflyktsmål och många par har låtit viga sig i reservatet. Det är en plats som passar för alla, oavsett ålder och förmåga, och det är lätt att ta sig dit med bil eller cykel. Besökare kan njuta av den vackra naturen och de imponerande raukarna samtidigt som de lär sig mer om områdets geologi och historia.