Naturreservatet Focksta, som ligger i kommunerna Enköping och Uppsala i Uppsala län, är ett område som förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län. Reservatet skapades den 2 januari 2014 och täcker en yta på 639 hektar, varav 604 hektar består av skog.
Focksta är känt för sin varierade natur, som omfattar allt från öppna hagmarker till våtmarker, hällmarker och naturskogsartade barr- och blandskogar. Stora inslag av lövträd som björk, asp, ek och lind gör området till ett paradis för många sällsynta arter. Gamla grova aspar är särskilt viktiga för artrikedomen i området, då de fungerar som livsmiljö för ovanliga lavar som lunglav, västlig njurlav och aspgelélav.
Även områdets döda granar, som har drabbats hårt av granbarkborre efter den torra sommaren 2018, har en viktig roll i reservatets ekosystem. Här trivs många rötsvampar, som kandelabersvamp, vit vedfingersvamp och den sällsynta asptaggingen.
Historiskt sett har området varit skogbevuxet och utnyttjats för bete samt småskaligt uttag av timmer och ved. Marken är storblockig och har bidragit till att gammal skog har bevarats då den varit svår att bruka. I sydöstra delen av reservatet finns hagmarker med en artrik flora, medan de östra delarna präglas av forn- och kulturlämningar från bronsåldern.
Focksta är ett vackert och varierat naturreservat som är väl värt ett besök. Dock avråds besökare från att besöka området vid blåsigt väder på grund av risken för fallande granar. Reservatet har informationsskyltar och en parkering för besökare.