• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Bungenäs

Vägbeskrivning

Bungenäs är ett naturreservat beläget på Gotland i Gotlands Län. Reservatet, som förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län och skapades den 30 januari 2007, täcker en yta av 55 hektar. Av denna yta består 49 hektar av gammal barrskog som skötts varsamt i århundraden. Under träden växer olika arter mossor, ormbunkar och örter som blåbär, vitpyrola, skogsfibbla, skogssallat, tvåblad och vit skogslilja.

Bungenäs naturreservat ligger endast 3 kilometer från Fårösunds samhälle, och det tar bara några minuter att ta sig dit från parkeringen. Från parkeringen kommer man direkt in i en gammelskog med höga naturvärden och en 700 meter lång stig ner till stranden. Om man har möjlighet att ta med sig en matsäck till stranden så är det en god idé. Vyn över sundet är mycket vacker, särskilt i tidig morgonsol.

I nordost finns ett område dominerat av gammal grovvuxen hassel som står på en gammal strandvall av klappersten. Vanliga växter här är bland annat vitsippa, liljekonvalj, sårläka och nästrot. På hasselbuskarna har man påträffat flera sällsynta lavar. Mellan den norra delen av skogen och Fårösund löper ett cirka 100 meter brett stråk med både fuktsänkor och torrare ryggar av strandgrus. Denna öppna strandmark hyser en imponerande artrik flora med växter som gullviva, blodnäva, höskallra, prästkrage, rödklint, äkta johannesört, backklöver, kustarun samt orkidéer som brudsporre, grönvit nattviol, kärrknipprot och salepsrot. Här kan man också hitta de på Gotland ovanliga växterna tidig ängsgentiana och kärrvial.

Nära stranden, mellan strandvallarna, finns ett långsträckt och mycket artrikt källkärr. Där växer orkidéer som ängs-, sump- och jungfru Marie nycklar. En bit upp från den södra delen av strandängen finns en öppen torrbacke där det bland annat finns ett litet bestånd av den sällsynta kranssalvian. Här är det också gott om nicktistel.

I reservatet finns också anordningar som information, parkering och rastplats för besökare. Sammanfattningsvis är Bungenäs naturreservat en plats för den som vill uppleva den vackra och varierande naturen på Gotland.