• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Bryggholmen

Vägbeskrivning

Bryggholmen är ett naturreservat beläget i kommunen Enköping i Uppsala län. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län och skapades den 4 januari 2006. Det har en storlek på 318 hektar, varav 171 hektar är landyta och 146 hektar är vatten. Skogen utgör 120 hektar av reservatet.

Reservatet är beläget på en mälarö och är känt för sina mistlar. Landskapet är varierat med öppna odlingsmarker och artrika skogar. Under mer än 1000 år har människor satt sin prägel på miljön genom odling, slåtter, hamlning, plockhuggning och bete. Idag präglas ön av naturen trots bebyggelsen.

Skogarna på ön är en viktig livsmiljö för många sällsynta och hotade arter. Ovanliga svampar, lavar och vedlevande skalbaggar finns här och är beroende av döda lövträd för att överleva. Växtlivet är typiskt för många av Mälarens öar med lönn, ek, lind, alm, hassel och örter som blåsippa, nattviol och lungört. Bryggholmens mest karaktäristiska växt är mistel som växer i stora bestånd och har sin nordligaste utbredning vid Mälaren.

Bryggholmen var en gång i tiden känt för sitt glasbruk som etablerades på ön på 1500-talet av kung Johan III. Glasbruket var igång i över hundra år men idag syns inget ovan mark. Herrgårdens mangårdsbyggnad är från 1864 men vilar på en grund från 1600-talet. Området runt herrgården är typiskt för Mälardalens högreståndsmiljöer med en allé som leder ned mot vattnet och en rofylld park. Gården ligger utanför reservatet och är privatägd, men den går ändå att besöka under sommaren när det bedrivs café, restaurang och kanotuthyrning här. Det går även att boka rum med frukost i herrgården.

För alla båtburna är Bryggholmen ett charmigt och intressant utflyktsmål. Endast 500 meter från fastlandet lockar ön med sitt typiska mälarölandskap. En stor del av ön är idag naturreservat och små vägar och markerade stigar gör det lätt att gå på upptäcktsfärd. För att bevara säkerheten av besökare i reservatet, avråder Länsstyrelsen i Uppsala län från att besöka området vid blåsigt väder på grund av risken att döda granar kan falla.

Bryggholmen är en pärla i Uppsala län som bjuder på en rik historia och unikt växt- och djurliv. Glöm inte badkläder och picknickkorg när du besöker denna vackra mälarö.

Dass
Information
Rastplats
Eldstad