• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Bråvikenbranten

Vägbeskrivning

Bråvikenbranten är ett naturreservat som ligger i kommunen Norrköping i Östergötlands Län. Reservatet sträcker sig över en yta av 180 hektar, varav 148 hektar utgörs av landyta och 31 hektar av vatten. Skogen utgör den största delen av reservatet, med en yta på 102 hektar.

Naturreservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län och skapades den 12 november 2007. I Bråvikenbranten finns flera anordningar för besökare, såsom utsiktspunkter, badplats, dass, information, parkering, eldstad, vedförvaring/vedbod, rastplatser och vindskydd.

Från flera av bergshöjderna längs den mäktiga förkastningsbranten har man en magnifik utsikt över Bråviken och Vikbolandet. De spektakulära branterna erbjuder besökaren spännande naturupplevelser med urskog-liknande natur. Skogsområdet är till stor del orört tack vare sina svårexploaterade branter. Här finns bland annat enormt grova tallar, knotiga, skulpturliknande torrträd, frodiga bäckdalar och kryddoftande klippängar där flera olika fjärilar fladdrar omkring under sommarens varma dagar.

Skogen och dess många invånare är präglade av det behagligt ljusa och varma klimat som råder i området. Den sydvända bergssluttningen, med mycket naket berg som kan ta upp ljus och tillsammans med havsviken magasinerar värme, ger upphov till en mycket lång växtsäsong samt milda vintrar. Förekomsten av kalk ger tillsammans med detta mycket speciella och gynnsamma livsbetingelser, framförallt för växter och insekter.

Bland växterna som trivs på klippängarna kan bergmynta, blodnäva, murruta och korskovall nämnas. Här kan man även se klöverblåvinge vars larver lever på olika ärtväxter. I de frodiga sprickdalarna kan man finna mytomspunna växter som trolldruva, sårläka och ormbär.

Barrpraktbaggen hittar sitt bo och levebröd i senvuxna döda tallar. I innerbarken av senvuxna, mycket gamla ekar, lever larven till tvåfläckig smalpraktbagge och i innerbarken av mycket gamla tallar lever reliktbockens larver. Alla dessa insekter är ovanliga i dagens skogslandskap eftersom dessa typer av bostäder försvinner i skogsbruket.

Trots att mycket är urskogslikt finns här en intressant industrihistoria. Ortsnamn som Järngruvan och Smedberget tillsammans med en hyttruin skvallrar om tidigare järnmalmshantering. Det finns även fornlämningar i reservatet i form av två stenåldersboplatser.