Björnareåsen är ett naturreservat beläget i Partille kommun, Västra Götalands Län. Reservatet förvaltas av Västkuststiftelsen och skapades den 20 november 2001. Det omfattar en landyta på 45 hektar, varav 44 hektar utgörs av skog.
Det som gör Björnareåsen unikt är dess geologi, som består av grönstensberggrund. Detta har påverkat floran i området, vilket tillsammans med den äldre tallskogen, bäckravinen och lövskogen har skapat ett biologiskt rikt område. Här finns mindre vanliga arter som trolldruva, liten häxört och kommunens största bestånd av blåsippa.
Tallskogen på Björnareåsen är upp emot 150 år gammal och hassel förekommer överallt på åsen på grund av den speciella geologin. Skogen har naturskogskaraktär på grund av frånvaron av spår från modernt skogsbruk och alla lågor och torrakor som finns i området.
Den näringsrika leran i bäckdalgången ger upphov till en frodig lundmiljö som dessutom är orörd. Här finns exempelvis bäckbräsma, vätteros och skogsbingel. Svampfloran är också rik inom området. Utefter själva bäckravinen nedanför åsen finns sumpskogsbestånd med klibbal.
Björnareåsen är ett viktigt område för biologisk mångfald i trakterna och har en annorlunda flora på grund av sin unika geologi. Reservatet är öppet för besökare och är ett populärt utflyktsmål för naturintresserade.