Billudden är ett naturreservat som ligger i kommunerna Gävle och Älvkarleby i Uppsala län. Det förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län och skapades den 26 september 1979. Naturreservatet är 1904 hektar stort, varav 223 hektar utgörs av landyta, 1681 hektar av vatten och 158 hektar av skog.
I naturreservatet finns flera anordningar för besökare, såsom toaletter, dassar, informationstavlor, parkeringar, eldstäder, rastplatser, vedförvaring/vedbodar och parkeringar för rörelsehindrade.
Billudden är en del av Uppsalaåsen som här försvinner ner i havet. Här finns vidsträckta stränder, kalkbarrskog och havtornssnår. Området har många stigar och grusvägar som lämpar sig för vandringar. En sevärdhet är det gamla fiskeläget Billhamn som en gång i tiden beboddes av sex fiskarfamiljer. Idag används de gamla stugorna som fritidshus.
Billudden är som en drakrygg som sakta höjer sig ur havet. Landhöjningen som pågår hela tiden kan vara upp till 70 cm på hundra år. Europas största bestånd av havtorn finns vid de "färska" stränderna. Om man inte räds taggarna kan man plocka med sig de nyttiga orangea bären för att göra saft eller gelé.
Vid Brämsand ligger Upplands största flygsandfält med över tre meter höga sanddyner. Stranden är öppen men längre in från havet växer en gles tallskog. Sanden har ett högt kalkinnehåll vilket gör att det finns många ovanliga marksvampar bland träden.
Om man ser ett hav av stenar har man kommit till stentorget, det vill säga ett klapperstensfält. Stenarna har slipats släta av havets vågor men på grund av landhöjningen ligger de nu långt upp på torra land. Fossiler kan hittas i stenarna, och namnet klapper kommer från ljudet när man går över stentorget.
Den nordligaste spetsen av naturreservatet kallas Billskaten. Här blåser det ofta friskt och vågorna kan vara stora. I havet utanför ligger förrädiska grund som varit ödesdigra för många fartyg. För att varna skeppen har det länge funnits en vårdkase och i senare tider en fyr.
Billudden är känt för sina härliga sandstränder vid Brämsand och Rullsand, men det finns mycket mer att upptäcka vid Upplands nordligaste utpost.